Presentació de la foto de l’Escocès FC, la primera d’un club a l’estat espanyol

Aquest dimarts 6 de març a les 19h, a l’Auditori de Can Fabra, es farà la presentació de la fotografia trobada a Austràlia de l’Escocès FC, el primer club de la història de Sant Andreu, la imatge del qual ha resultat ser la més antiga localitzada de cap club de l’estat, del 1900.

La imatge ja ha arribat a Catalunya.
L’Escocès FC, es fundà amb el nom de FC Sant Andreu a finals de 1899, a partir d’un grup de treballadors de la Fabra i Coats, d’origen escocès, d’aquí el nom amb què s’acabà coneixent.

Desprès de consultar experts del Centro de Investigaciones de Historia y Estadística del Fútbol Español (CIHEFE), i diversos historiadors, sembla que és la més antiga conservada d’un club de futbol a tot l’estat.

Si bé sabem que clubs com el Recre, el Palamós o el Barça van ser anteriors, els experts afirmen que no se’n conserva cap imatge tan antiga i que en cap cas les conegudes serien d’abans de 1901.

Sabem que hi ha imatges de terrenys de joc i d’activitat futbolística poc concretes, que podrien tenir data anterior, però una imatge tan documentada i precisa d’un club, com la del Escocès, és una troballa molt rellevant per explicar l’origen del futbol al nostre país.

És conegut que el futbol arribà a casa nostra a partir de les colònies industrials, i els seus treballadors, com els escocesos de Can Fabra, que des de les Illes Britàniques el van fer popular aquí.

La imatge mostra alguns dels pioners d’aquest esport al nostre país, ja que els jugadors de l’Escocès FC, desprès de  la seva dissolució, a finals de novembre de 1900, participaren activament en altres clubs que sorgiren a Catalunya en aquells primers anys de popularització d’aquest esport, com el Barça, el Català o l’Hispània.

Geordie Girvan fou el primer golejador del barça en la primera competició oficial coneguda a l’estat, la Copa Macaya de 1901, considerada el primer Campionat de Catalunya.

També hi apareixen David Mauchan, fundador del CE Júpiter, i John Hamilton, primer president del Col·legi d’Àrbitres de Barcelona.

Roda el món i torna a Sant Andreu.

Vista la importància de la fotografia, des de la U.E. Sant Andreu hem pensat que val la pena presentar-la públicament a tots els andreuencs, barcelonins i mitjans que la vulguin veure in situ, i que el millor escenari possible era fer-ho a l’auditori de Can Fabra, d’on va sorgir l’equip, i on amb la Col·laboració del Centre Cultural Can Fabra i el Districte de Sant Andreu de l’Ajuntament de Barcelona, se n’explicaran tots els detalls, de la seva història i del seu origen, per part dels responsables del web de la U.E. Sant Andreu que la van localitzar i investigar.

La imatge serà dipositada perquè en tingui cura i es pugui estudiar i consultar al Centre d’Estudis Ignasi Iglesias que es dedica a l’estudi de la història contemporània de Sant Andreu de Palomar.

S’ha informat adientment de l’acte a les entitats que poden estar interessades en la fotografia, com el CE Júpiter, FC Barcelona, Col·legi d’Àrbitres, Federació Catalana de Futbol, i evidentment volem convidar a  assistir-hi a tots els veïns, socis i simpatitzants que ho desitgin, per conèixer una mica més el nostre passat.

L’acte ha comptat amb la col·laboració del Districte de Sant Andreu, que ha cedit l’Auditori de Can Fabra per la celebració de l’acte i del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

 

 

Per a més informació podeu contactar amb premsa@uesantandreu.cat

SEGUEIX-NOS