Jorge Muñoz: ‘El Sant Andreu ha estat casa meva’

El futbol s’ha acabat per a Jorge Muñoz. El migcampsita barceloní ha penjat les botes aquesta temporada i ara afronta una nova etapa com a pilot comercial d’avió. La feina és incompatible amb l’entrenament diari i la competició. Parlem amb ell per a fer balanç de la seva carrera com a futbolista i per les seves dues etapes al Sant Andreu, el club que, reconeix, ha estat més especial per a ell. No obstant això, assegura que intentarà continuar jugant a futbol on i quan pugui. És la seva passió.

Penges les botes per motius professionals. Com afrontes aquest canvi?
Començo una vida nova. Tenia dos somnis, ser futbolista o bé pilot d’avió. He estat tres quarts de futbolista i ara seré pilot, és un nou repte amb el qual estic molt il·lusionat. M’hauré d’adaptar a una vida completament nova, però estic molt content.

Fins ara has compaginat el futbol amb altres activitats.
El futbol et treu molt de temps i és molt esclau. He estudiat la carrera de Direcció i Administració d’Empreses i he fet el curs de pilot mentre em dedicava al futbol. El futbol et dóna temps per a fer altres coses. Gràcies a la meva família i els valors que m’han inculcat he estudiat mentre jugava i això em dóna la possibilitat de dedicar-me a altres coses que també em motiven.

T’ha costat prendre la decisió?
Quan vaig tornar al Sant Andreu després d’haver estat al Betis i al València, a tocar de Primera Divisió, ja pensava a acabar la universitat i els estudis de pilot. No tenia res que m’obligués a deixar el futbol i m’agradava continuar, però he estat buscant feina i he fet diversos processos de selecció. El que ha estat complicat és que la feina em va arribar al març i que han estat moltes setmanes de fer malabars amb Mikel Azparren i Xavi Jiménez perquè alguns dies no podia entrenar. Ha estat complicat, però el Club m’ha posat totes les facilitats i m’ha donat tot el suport. A més, va ser difícil per l’equip perquè es van lesionar Ton i Joel i només érem dos migcentres. He fet esforços per a ajudar l’equip el màxim que he pogut i ha estat una llàstima no jugar la promoció d’ascens.

Amb quina aerolínia treballes?
Amb Air Nostrum, opera vols d’Iberia a Europa i al nord d’Àfrica.

T’hi veus molt de temps de pilot?
Ara mateix és el que m’agrada. No sóc una persona de fer plans a llarg termini. És una etapa nova, tinc moltíssima il·lusió i potser d’aquí a deu anys em dedico a fer una altra cosa. Mai se sap. Sí que tinc clar és que ara passo un punt de no retorn deixant el futbol.

El quadribarrat ha estat un migcentre amb poca alçada, però indestructible. | Judit Andreu – UESA

La samarreta que més vegades has defensat és la del Sant Andreu. Què ha suposat per a tu?
El Sant Andreu ha estat casa meva. Quan em preguntin on he jugat, diré al Sant Andreu. És on he estat més temps i més a gust. Tant pels companys com per la directiva, sempre he notat el suport. I pel que fa a l’afició et fan sentir com un professional, aquí cada diumenge véns a jugar i hi ha gent al camp i animant. Gent que ho viu molt.

Has notat l’exigència de la graderia?
Sí, i penso que l’exigència és positiva. Tu vens aquí i has de fer-ho bé, et deus a uns colors i a l’afició. L’exigència t’ajuda a millorar i has de fer el màxim. I també és una afició molt agraïda. Quan vam guanyar la Copa Federació va ser molt especial.

La Copa Federació ha estat el millor moment?
Sí, per com va anar tot. Al principi no ens ho creiem gaire. Jugar entre setmana? Anar a Pamplona, o a Tenerife? I al final tens una recompensa amb la qual ningú hi comptava. Va fer que l’equip estigués més unit: més grup, més viatges, més entrenaments. Va ser un any molt maco i vaig fer grans amics, com en David Cárdenas.

Jorge Muñoz i David Cárdenas amb la Copa Federació. | Judit Andreu – UESA

I el moment més difícil?
La temporada passada. Els jugadors volíem, però els resultats no sortien. Aleshores entres en una dinàmica d’on és complicat sortir. I tens la pressió de ser el Sant Andreu, has d’estar a dalt. Enguany s’ha renovat l’equip i hem tingut un cos tècnic amb moltíssima il·lusió. Això es transmet a la plantilla, hem anat a full en part perquè el cos tècnic ens inculcava aquests valors.

Quin entrenador t’ha marcat més?
Piti Belmonte va ser la persona que em va donar l’oportunitat de jugar a Segona Divisió B i de respectar-me quan em vaig guanyar la titularitat. Venia de jugar al Cornellà a Tercera i va confiar en mi. Jo tenia dinou anys i hi havia jugadors amb experiència. Ell va confiar en mi i em va fer més jugador.

Com han estat les teves experiències al Betis i al València?
Molt enriquidores. El fet de sortir de casa i de la zona de confort et fa créixer com a persona i com a jugador. I futbolísticament he estat en dos grans equips i tocar el futbol professional. Al Betis vaig estar entrenant amb el primer equip i té una afició increïble. És un aprenentatge constant.

Qualitat i intensitat, les dues paraules que podrien definir el seu joc. | Judit Andreu – UESA

I ara te’n vas a les Canàries.
Com deia abans, és un repte nou. Una ciutat nova, gent nova, una feina nova. Vaig a fer el que m’agrada. I si no, tornaré d’aquí a un temps. Quan tingui un cap de setmana lliure i estigui per Barcelona vindré a veure el Sant Andreu, a retrobar-me amb els companys. Cada temporada potser coneixes deu persones noves i hi estableixes vincles. Al final un equip és com una família. Amb alguns sóc molt amic i això és el que em quedo del futbol.

Deixar la dinàmica de grup és el que t’ha costat més?
Sí, perquè és una forma de vida. Tu et lleves i t’has de trobar bé. Si et fa mal el turmell, et condiciona l’entrenament de la tarda i potser el partit del següent diumenge. Vius per a això. Divendres no pots sortir perquè jugues el cap de setmana, dilluns estàs cansadíssim del partit… és una dinàmica de vida que ara canviarà. Ho trobaré a faltar i m’agradaria continuar jugant al nivell que pugui i quan pugui pel fet de fer esport en equip.

Declaracions a Betevé

 

Per a més informació podeu contactar amb premsa@uesantandreu.cat

SEGUEIX-NOS