L’Ajuntament de Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum a l’ex-soci Joan Mora

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat avui  la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a títol pòstum escultor Joan Mora (Sant Andreu de Palomar, 1944), ex-soci de la UE Sant Andreu, en un acte al Saló de Cent de la ciutat.

Mora fou  l’escultor realista més rellevant de les darreres dècades a nivell estatal i europeu. Format entre la Llotja de Barcelona i l’Escola de Belles Arts de París, Mora i Soler va començar la carrera artística als anys 70, si bé abans ja havia treballat amb el marbre. La seva obra va agradar aviat a Madrid i a Xile, on va guanyar el primer premi de la Biennal d’Art de Valparaíso. L’any 1978 es va convertir en el primer escultor realista en exposar per a la Fundació Miró i va ser als anys 80 quan per fi va poder aplicar el seu talent a Sant Andreu amb l’escultura a la plaça de Mossèn Clapés.

El 1988 li és encarregada una escultura amb motiu dels Jocs de Barcelona que se celebrarien el 92 i dissenya una de les seves obres més conegudes, Bandera Olímpica. De cara a l’esdeveniment esportiu, també crea La bossa i la torxa olímpica, obra ubicada al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona. Reconeguda és, així mateix, l’escultura que es conserva a la biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra titulada ‘Llibres’. En total, aquest andreuenc ha dedicat vora 56 anys a tallar marbre convertint-se en l’artista realista més brillant dels nostres temps.

Fotografia: Ajuntament de Barcelona

Més en

Izan i Solina s’incorporen al primer equip

Premsa19 de juliol de 2019

El Sant Andreu inicia els entrenaments

Premsa18 de juliol de 2019

Wander causa baixa

Premsa18 de juliol de 2019

Marcel Serramitja reforça l’atac andreuenc

Premsa17 de juliol de 2019