José María García: “Volem que la gent conegui el Sant Andreu Femení”

La UE Sant Andreu ha apostat aquesta temporada pel futbol femení amb el projecte FEM UESA per tornar a tenir equips femenins i sobretot donar un servei amb garanties i amb èxit a totes les nenes, noies i dones que formen part de Sant Andreu i Barcelona. Per aquest motiu durant el passat estiu el Club ha creat el primer equip Femení Amateur de Futbol 7. José María García Alcázar és l’entrenador i hem parlat amb ell per saber què en pensa d’aquest projecte.

Com va ser la gestació del teu fitxatge pel Sant Andreu?

Vaig marxar de l’Espanyol per qüestions que no vénen al cas i vaig decidir apartar-me una mica del futbol. Va ser en aquell moment quan em va trucar l’Eduard Lomas (director de l’Àrea Internacional de la UE Sant Andreu), ja que li havien passat referències meves, i volia parlar amb mi. Em va presentar el projecte i em va semblar molt interessant començar tot des de zero, amb una estructura, primer amb la creació d’un equip i posteriorment amb la intenció de fer equips en les diferents categories del futbol base.

Per què heu decidit començar a competir amb el Femení Amateur en futbol 7?

Hi ha lligues amateurs de futbol 7 i de futbol 11. Ens hem plantejat que el futbol 7 és el més adequat per un projecte que arrenca de zero per fer una base forta. Per aquest motiu no hem fet un equip de futbol 11 amb jugadores que potser no agafin el nivell perquè, quan tot és nou, engrescar noies al projecte és difícil. Vam pensar que en el futbol 7 com és un equip més curt, pot ser més competitiu, i així, de mica en mica, anar posant pedres a l’estructura per créixer. Possiblement, si tot va bé, ja aquesta temporada farem un segon equip de futbol 7 perquè ens han arribat noves jugadores. La feina que ha fet l’Eduard Lomas de buscar futbolistes ha donat efecte. I amb aquests dos equips, si tot va bé, ja l’any que ve pensaríem en el futbol 11.

Quins objectius hi ha amb el FEM UESA?

La idea és començar amb un cap visible, el Sant Andreu femení, que la gent el conegui, que netegi la imatge d’abans i començar a fer una estructura base. Quan estava a l’Espanyol, el Sant Andreu era un rival nostre, sobretot per proximitat zonal, i tenia una estructura molt bona. El que passa és que el futbol femení, si el deixes de banda, no és com el masculí i s’enfonsa. I és el que ha passat aquí. La feina feta amb l’Eduard Lomas és per començar des dels fonaments, engegar una estructura de futbol amateur i continuar treballant perquè la pròxima temporada puguem tenir un equip per categoria de futbol base.

Com estan anant els primers entrenaments amb el teu grup de futbolistes?

Les jugadores estan compromeses amb els entrenaments i amb la proposta de l’estil de futbol que vull fer i això, com a entrenador, s’agraeix. Actualment tenim una plantilla de quinze jugadores, tot i que dues estan a prova, però és possible que s’hi afegeixen algunes més. Tenim futbolistes que ja tenen una llarga trajectòria professional i volen estar aquí per aportar la seva experiència, i també d’altres que comencen de zero. Tenim les dos vessants, tant formar un nivell competitiu com donar una base perquè puguin incorporar-se a aquest nivell competitiu. És un grup de futbolistes molt diferent. Des d’una noia de 15 anys que no ha jugat a futbol fins a una dona de 46 anys, que ja té una trajectòria molt llarga.

Et marques algun objectiu competitiu a assolir per a aquesta temporada?

Com a entrenador m’agrada competir i aconseguir resultats, però sempre amb un caire formatiu. Les dues coses van lligades. Pots ser molt competitiu, però sense la part de formació arribaria un moment que això no funciona. És un binomi que sempre ha d’anar junt. La meva manera de treballar és molt formativa, però sempre amb una mica de competició.

Com a entrenador, quin és l’estil de joc que inculques als teus equips?

Molt associatiu. M’agrada el futbol de toc, vistós i que quan la gent vingui a veure el Femení jugar, que gaudeixi. Encara que perdi, però que gaudeixi, que tingui la sensació que quan marxi del camp li agradi veure aquest equip. Perquè no sempre es guanya. I amb les noies vull que agafin filosofia que anem a divertir-nos jugant a futbol i que el resultat, tot i que les implicaré en el fet que han de competir, en el fons és secundari. No vull que pensin que quan surtin al terreny de joc el resultat és prioritari perquè pot arribar un moment que mentalment les afecti i no rendirien.

El FEM UESA inclou un projecte de Tecnificació. En què consisteix?

Hi poden participar noies de totes les edats i va dirigit a jugadores que és la primera vegada que juguen a futbol, o que tenen nocions molt bàsiques. Amb aquesta tecnificació volem que aquestes noies agafin els conceptes bàsics: la passada, el xut, el control orientat, etc. i que, de mica en mica, puguem incorporar-les als nostres equips de futbol base quan els tinguem.

Imatge: José María García Alcázar, nou entrenador del Femení Amateur | UE Sant Andreu

 

Per a més informació podeu contactar amb premsa@uesantandreu.cat

SEGUEIX-NOS