Javier Bascuñana: “Un Club gran i amb història ha de tenir un projecte de futbol femení”

Javier Bascuñana a un entrenament

Javier Bascuñana afronta la seva primera temporada a la Unió Esportiva Sant Andreu com a entrenador de l’Amateur Femení 11. El tècnic, juntament amb la directora esportiva Flor de Luna, ha posat en marxa el projecte de tornar a formar una secció de futbol femení potent.

El Javier fa 19 anys que es mou pels terrenys de joc, entre els quals ha entrenat a equips femenins com el preferent de la Fontsanta i seleccions territorials com la sub 12 de Baix Llobregat i  la sub 15 i 17 del Vallès Occidental. Parlem amb ell sobre què espera d’aquesta temporada.

Com afrontes aquest nou repte d’entrenar al Femení 11 del Sant Andreu?

Amb moltes ganes i il·lusió, ja que em va semblar un molt bon projecte quan me’l van oferir i crec que hem construït una bona plantilla.

Què significa per tu entrenar el Sant Andreu i quina és la importància de tenir un projecte sòlid de futbol femení?

Per a mi és un plaer, ja ho era quan venia d’entrenador rival. Quan un club gran i amb història t’ofereix formar un projecte nou és increïble. Personalment ser entrenador de futbol femení, segons el meu parer, és més gratificant. Com a entrenador et reconeixen més el treball i les jugadores es mostren molt més receptives a l’hora de treballar i aprendre. Crec que és molt important tenir un projecte, ja que,  l’esport i en concret el futbol femení creix cada dia. Per tant, un club amb història com el Sant Andreu és important que tingui un projecte de futbol femení.  

En ser un equip acabat de formar amb jugadores noves, quina ha estat la clau que heu buscat per construir-lo?

La clau principal ha sigut el treball en equip, juntament amb la Flor de Luna i l’Eduard Lomas (Cap de l’Àrea Internacional) hem buscat jugadores que ja coneixíem per construir l’equip. A més, hem fet una crida per les xarxes socials i diverses proves. Vam tenir sort, ja que, tothom al que li proposàvem el projecte va respondre de manera positiva i, per tant, en gairebé dues setmanes teníem l’equip format. Tenim jugadores amb experiència i altres joves. Aquest equilibri ens agrada bastant, a part, l’ambient que s’ha format entre les noies és molt bo.

Quin tipus de joc planteges amb aquest equip aquesta temporada? I a llarg termini?

Volem portar la iniciativa amb la pilota, dominar el joc amb ella. Sóc conscient que és un equip nou i que les jugadores encara no es coneixen però el que volem és que a partir d’aquí es coneguin, juguin i combinin amb la pilota. Que portin sempre la iniciativa del partit i per ara, ho estem aconseguint. A llarg termini volem inculcar aquest joc als altres equips femenins del Sant Andreu i que la secció femenina tingui marca pròpia, que porti la iniciativa del joc.

Quin és l’objectiu a aconseguir de cara a la temporada?

El principal objectiu és consolidar l’equip i fer un bon grup, per ara és el més important. La classificació i objectius a final de temporada és més secundari. No negaré que a mi m’agrada guanyar i estar a dalt de la classificació. Vull estar entre les 5 primeres i veure si tenim opcions d’ascens però això no ho aconseguirem si no formem una bona plantilla i a partir d’aquí un bon joc. L’inici de lliga és una incògnita, encara no tenim el calendari i per tant, no sabem a quins equips ens enfrontarem.

Quines són les sensacions d’aquests primers partits de pretemporada?

Les sensacions són molt bones. Les jugadores a poc a poc es van coneixent futbolísticament amb els treballs que fem als entrenaments i estan responent genial. Creia que potser els hi seria difícil per elles assimilar nous conceptes futbolístics perquè vénen de diferents equips i cadascú té la seva manera d’entrenar però la veritat és que ens ho estan posant molt fàcil i estan responent molt bé tant als entrenaments com als partits.

La situació de la covid-19 us ha canviat la manera de treballar als entrenaments?

No ens ha canviat la forma d’entrenar però si les mesures que hem de prendre abans i després dels entrenaments: prendre temperatura, gel i dur mascareta, nosaltres, entrenadors i cos tècnic durant tot l’entrenament i les jugadores fins el moment d’entrar al camp. És una nova situació, ens hem d’adaptar i sobretot ser responsables.

Fotografia: Núria Albalate – UESA

 

Per a més informació podeu contactar amb premsa@uesantandreu.cat

SEGUEIX-NOS