Jordi Solsona: “La gestió del club enfront de la pandèmia és bona, fins a cert punt hem pogut crear la nostra pròpia bombolla”

Parlem amb Jordi Solsona, el metge de la Unió Esportiva Sant Andreu des de fa setze anys que ha tornat al club per gestionar el protocol sanitari i les proves covid de tots els jugadors.

Com gestiona el club les proves de covid-19?
Les proves covid-19 es fan al mateix club, en una cambra ben ventilada i airejada, les fem nosaltres mateixos, protegits amb EPI, pantalla, doble mascareta i guants. Seguint les instruccions de la Federació, les duem a terme entre 48 i 72 hores abans de cada partit, encara que si les circumstàncies ho precisen, fem els controls que facin falta.

Quin pla d’actuació se segueix quan un dels jugadors o cos tècnic dóna positiu en coronavirus?
Quan algú del grup (i aquí incloem també tot l’equip tècnic, encarregats del camp, delegat, directius que estan més en contacte i també personal de la secretaria), surt positiu les pautes depenen de:

Si és jugador el que dóna positiu, ho comuniquem a la Federació immediatament. En aquests casos, la Federació ens contesta i suspèn el partit següent de competició, ja que la Tercera Divisió es regeix per unes normes diferents de l’elit de Primera i Segona. En canvi, si és la resta de membres del cos tècnic, la Federació no hi està interessada, fins al punt que no ens proporciona tests per ells. Sigui qui sigui qui doni positiu, per descomptat es queden confinats a casa seva un mínim de 10 dies i, abans de reprendre l’activitat, fem un nou test ràpid d’antígens (TAR) a tothom.

El test que es fan els jugadors són proporcionats pel club o per la Federació?
Els tests més populars que són el PCR, són els més sensibles en quant el diagnòstic, però tenen dos inconvenients: el seu preu 100-150 euros i que el resultat tarda almenys 24 hores. Per això han aparegut els TAR, que són més econòmics, 5 euros, més ràpids en el resultat, 15 minuts, però tenen el hàndicap que són menys sensibles (si surt positiu, segur que és veritat, però en cas de negativitat del test no es detecten fins a un 20%-30% de les persones asimptomàtiques).

Nosaltres ja coneixíem l’existència dels TAR’s i quan estàvem fent just la comanda ens va arribar la notícia que la Federació ens en proporcionaria, però només pels jugadors. Havien pres l’absurda decisió de què el cos tècnic ni s’infectava ni contaminava ni tampoc eren contactes estrets… Per aquest motiu, vam haver de comprar més tests a la mateixa Federació, pagats de la butxaca del club i així podem tenir controlats a tot el personal que es mou al voltant de l’equip, fins i tot testem al xofer del bus que ens porta als partits de fora. Fins a un cert punt hem creat la nostra pròpia bombolla.

Com a metge del club 16 anys, ha viscut alguna situació tan extrema com la que viu ara?
Aquesta situació és completament nova per a tothom i a tots els àmbits, esportius, laborals, d’interrelació social, etc. Tots hem hagut d’aprendre sobre la marxa, en el dia a dia. Per aquest motiu, ens hem decidit a col·laborar amb el Departament de Salut, a l’experiència pilot de ser el primer club esportiu de Barcelona a realitzar tests massius a tots els components del club (de 16 anys en endavant, per un tema de consentiment informat).

Per què va decidir tornar a vincular-se al club després de la seva jubilació?
El president, Manuel Camino, em va venir a buscar quan va haver-hi els playoff d’ascens, per col·laborar a la interpretació i maneig de tota la normativa covid-19. I així va començar tot de nou, posteriorment atès que hem continuat en plena pandèmia i, seguiré lligat al club almenys fins que s’acabi tota aquesta epidèmia.

Quina és la seva percepció global de la pandèmia?
Estem en un moment molt delicat, per diversos factors: virus molt contagiós, que afecta la població més fràgil, juntament amb una mala estratègia a la distribució dels vaccins tant per les farmacèutiques com pels responsables polítics i, també la irresponsabilitat d’alguns sectors de la població i la crisi econòmica que acaba de dificultar-ho tot. Si a final d’any hem aconseguit generar una certa immunitat de grup, ens podrem donar per satisfets, encara que haurem perdut molts companys i amics en el camí.

Fotografia: Judit Andreu – UESA

 

Per a més informació podeu contactar amb premsa@uesantandreu.cat

SEGUEIX-NOS